Маргарет Тачър не изключвала възможността от ядрена световна война
Маргарет Тачър не изключвала възможността от ядрена световна война / Gulliver/Getty Images

През 1983 година бившата британска премиерка Маргарет Тачър е била убедена, че ще избухне ядрен конфликт между НАТО и Съветския съюз - дотам, че нейният кабинет е приготвил специална реч за кралица Елизабет Втора по повод започването на трета световна война. Това сочат британски архиви, разсекретени след изтичането на 30-годишния давностен срок, предаде ИТАР-ТАСС.

Един от документите подробно описва натовско военно учение от 1983 година, активно подпомагано от британското правителство, с кодовото наименование Wintex-Cimex 83. Сценарият е включвал евентуална ядрена атака срещу членки на алианса от страна на СССР и неговите съюзници, наричани "Оранжевите". "Като ответна стъпка НАТО и Великобритания са били готови да нанесат ответен удар по Съветския съюз", отбелязва руската агенция. В рамките на подготовката за война британското правителство подготвило и текст за радиообръщение на монарха. "Всички знаем, че опасностите, с които се сблъскваме днес, многократно надхвърлят всичко, с което сме се сблъсквали в цялата си история - пише в проекта за реч на кралицата. - Каквото и да ни очаква в бъдеще, каквито ужаси и да очакваме, все още имаме качества, които ще станат наша сила и ще ни помогнат да запазим свободата си, както и в двете предишни световни войни."

Британски експерти отбелязват днес, че сценарият е бил разработен заради втвърдяването на външната политика на Съветския съюз, посочва БТА. Бъкингамският дворец отказа да коментира за ИТАР-ТАСС проекта за "ядрената реч" на кралицата. Служител в двора забеляза само, че Елизабет Втора "получава всеки ден купища най-различна информация и документи".