/ Gulliver/Getty Images, архив
Във втория ден от визитата си в Полша френският президент Еманюел Макрон предупреди Варшава да не отрича на европейските принципи. Той каза, че в замяна на европейските субсидии за постигане на енергиен преход трябва да има промяна в полската политика, предаде Франс прес.

В реч, която Макрон произнесе в Ягелонския университет в Краков, той разкритикува индиректно полските съдебни реформи, които заплашват правовата държава и независимостта на съдиите. Заради тях Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Полша.

Полша и Франция възобновяват консултациите с Германия във формата „Ваймарски триъгълник“

Макрон каза, че Европа трябва да помогне финансово Полша, за да намали мястото на въглищата в полската енергетика и своите въглеродни емисии и спомена за връзка между това и наказателната процедура.

"Не допускайте грешка!", каза Макрон, обръщайки се към студентите, присъстващи на речта му.

"Полша няма са може никога сама да постигне такава промяна, тя може да го постигне единствено чрез Европа, с Европа. И не допускайте грешка, не вярвайте на онези, които ви казват: "Европа ще ми даде пари с едната ръка, за да осъществя климатичния си преход, но с другата ръка ще ме остави да си взимам политическите решения. Това не е вярно!", заяви президентът.

Макрон апелира за по-тесни връзки с Полша в ЕС след Брекзит

"Европа е един блок, един блок на ценности, на нормативни актове и на амбиции", допълни той.

Защитавайки се, че не иска да поучава Полша, същевременно Макрон предупреди страната срещу националистическия възход и отричането на европейските политически принципи. Той каза, че Полша не може да избира да се придържа към онова, което я устройва в Европа, но същевременно да се дистанцира от европейските фундаментални ценности.

След речта на Макрон, в която имаше много исторически препратки, някои от студентите, които я чуха, казаха, че в нея липсвали конкретни елементи и че той е говорил много за идеали, но не е казал какви общи интереси биха могли да защитават заедно Франция и Полша. Други студенти казаха, че някои от сериозните проблеми, за които той е говорил, остават относително незабелязани в самата Полша, като например този за околната среда.

Макрон пристига на двудневно посещение в Полша

Макрон очевидно търси нов съюзник в Европа след Брекзит. Ето защо вчера той възприе доста помирителен тон към една страна, която досега критикуваше остро. Той се опита да успокои

Полша относно желанието си за сближаване с Русия. Полският президент Анджей Дуда пък обяви по-рано днес, че френският му колега го е поканил на срещата на върха на Ваймарския триъгълник на 14 юли в Париж. В групата влиза и Германия.
БТА