Макрон Полша
Макрон Полша / БГНЕС
Варшава и Париж се договориха да възстановят т.нар. Ваймарски триъгълник - консултативен орган на Германия, Полша и Франция. Това съобщи днес полският премиер Матеуш Моравецки след среща с гостуващия в Полша френски президент Еманюел Макрон, предаде ТАСС.

По думите на Моравецки след излизането на Великобритания от ЕС гражданите на страните от "триъгълника" съставляват 42% от цялото население на съюза. Трите държави "мислят еднакво в много области" и ако координират позициите си преди форуми на ЕС, "ще бъде по-лесно да убедят останалите партньори", каза той.

Макрон апелира за по-тесни връзки с Полша в ЕС след Брекзит

Според полския премиер Париж и Варшава, които имат съвпадащи интереси в общата селскостопанска политика, са постигнали пълно единодушие по въпроси на данъчното облагане, включително цифровия данък и високите ставки за големите корпорации. Двете страни са са споразумели да си сътрудничат в инфраструктурата и новите технологии, както и в отбранителни сектор, добави Матеуш Моравецки.

Ваймарският триъгълник е създаден през август 1991 г. с първоначална цел да подпомогне сближаването на Полша с ЕС и НАТО.

По-рано днес Еманюел Макрон се срещна с полския държавен глава Анджей Дуда. Двете държави подписаха програма за стратегическо сътрудничество за периода 2020-2024 г., както и споразумение за сътрудничество в кибернетичната сигурност. В програмата на френския гост са предвидени срещи с председателите на двете камари на полския парламент, а утре той ще изнесе лекция в Ягелонския университет в Краков.
БТА