МАКРОН
МАКРОН / БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон посети френската част на опустошения от урагана Ирма карибски остров Сен Мартен и се срещна с местни жители, но не всички го посрещнаха топло, предаде Франс прес.

Макрон
БГНЕС

"Защо дойдохте", го попита ядосана млада жена, а друг жител го приветства с думите: "Доволен съм, че те виждам, президенте". В продължение на четири часа Макрон обикаляше от къща в къща - повечето разрушени или силно повредени, стискаше ръце и галеше детски главици. Повечето местни жители му се зарадваха, но някои проявиха враждебност. Веднага след като излезе от летището, френският президент бе пресрещнат от няколко жени, които му заявиха, че искат от него само едно - да си ходи веднага.

Макрон
БГНЕС

Макрон се опита да ги успокои и да ги увери, че всички желаещи да напуснат острова ще могат да заминат. Около 2000 от близо 35 000 жители на френската част вече са заминали по данни на властите.

Макрон
БГНЕС

"Разбирам гнева на хората, които са изгубили всичко или много неща. Сега е необходимо да се възроди Сен Мартен. Имам предвид не възстановяване, а строителство", каза Макрон.

С президентския самолет на острова бяха доставени вода, храна, лекарства и медицински материали. Макрон е придружен от лекари и експерти, които ще оценят щетите, посочва Асошиейтед прес.

 
БТА