/ Gulliver/Getty Images, архив
Френският президент Еманюел Макрон днес е в Лондон по повод 80-ата годишнина от призива на генерал Шарл де Гол, отправен от централата на Би Би Си за оказване на съпротива срещу нацистите, съобщиха световните агенции.

На 18 юни през 1940 г. от ефира на Би Би Си генерал Де Гол призовава френските военни, инженери и работници да се присъединят към него, за да продължат борбата срещу нацистка Германия въпреки желанието на правителството на маршал Петен за сключване на примирие. "Каквото и да стане, пламъкът на френската съпротива, не трябва да угасва и няма да угасне", казва Де Гол в призива си преди 80 години.

С авиопарад Русия отбеляза 75 години от победата над нацизма (СНИМКИ/ВИДЕО)

По повод годишнината Макрон ще прекоси Ламанша след поредица от възпоменателни прояви днес на френска територия, сред които церемония на мемориала в Мон Валериен в района на Париж и визита в Музея на освобождението в Париж.

Визитата в Лондон ще е първото задгранично пътуване на френския лидер след посещението му от 27 февруари в Неапол за френско-италианска среща на върха. Оттогава Макрон остана във Франция заради коронавирусната криза, а всички международни срещи се провеждаха виртуално.

Макрон е придружаван от съпругата си Брижит и от членове на правителството. Двойката ще бъде приета в двореца Кларънс хаус, резиденцията на британския престолонаследник, от принц Чарлз и съпругата му Камила.

Израел отбеляза с вой на сирени Деня в памет на жертвите на Холокоста

Макрон ще разговаря и с британския премиер Борис Джонсън за отговора на коронавирусната пандемия, в това число и британската карантина за пристигащите от чужбина. Двамата лидери ще обсъдят и Брекзит.

По време на визитата си Макрон ще връчи Ордена на почетния легион на град Лондон, който ще стане седмият град в света, получаващ това отличие, след Алжир, Белград, Бразавил, Лиеж, Люксембург и Волгоград. Всички те са удостоени с ордена главно за ролята им в световните войни.

Пътуването на Макрон е второто събитие в рамките на "Годината на Де Гол" във Франция след отбелязването на 17 май на 80-ата годишнина от битката при Монкорне, където президентът приветства френската съпротива срещу нацистите.

Тази година се навършват и 130 години от рождението на Де Гол и 50 години от смъртта му.
БТА