Махмуд Ахмадинеджад разкритикува ООН и призова за нов световен ред
Махмуд Ахмадинеджад разкритикува ООН и призова за нов световен ред / снимка: Reuters

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад разкритикува ООН и призова за нов световен ред, предаде ДПА.

В речта си на откриването на срещата на върха на Движението на необвързаните държави в Техеран иранският президент припомни, че по света има войни и убийства и всички те биват оправдавани от Съвета за сигурност на ООН, предава БТА.

"Световните управници днес са робовладелците от миналото. Световните управници днес тръгват на война, унижават и отслабват страните по света. Те избиват невинни хора и затова ние трябва да се борим за нов световен ред и управление", посочи Ахмадинеджад, който говори след генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и след иранския духовен лидер Али Хаменей.

От своя страна без да споменава конкретно името на Иран, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун разкритикува страната-домакин на срещата на върха на Движението на необвързаните държави заради нейните заплахи да унищожи Израел и отричането на Холокоста, предаде Ройтерс.

"Категорично отхвърлям заплахите на която и да е страна членка да унищожи друга или оскърбителните опити да се отричат исторически факти като Холокоста", каза Бан в речта си на срещата на върха в Техеран.

"Да се твърди, че Израел няма правото да съществува или да се говори за тази страна, като се използват думи, използвани от расистите, не е само погрешно, но и подкопава основните принципи, които ние всички обещахме да спазваме", припомни Бан.

Преди време иранският президент Махмуд Ахмадинеджад и върховният ирански духовен лидер аятолах Али Хаменей нарекоха Израел злокачествен тумор, който трябва да бъде изтръгнат. Бан Ки-мун присъства на срещата на върха в Техеран въпреки призивите на САЩ и Израел да бойкотира събитието.