Седмично тук пристигат 2-3 влака с евакуирани от другите части на Украйна
Разположен на 80 км от границата с Полша – Лвов, културна и архитектурна столица на Украйна, сега градът е ключов за устойчивостта на украинската нация във войната с Русия. Относително спокойно, мястото сега е изключително важно като хуманитарен, военен и бежански център, пише Voice of America.

От февруари 2022 г. болница в Лвов приема стотици ранени ежедневно. Кметът Андрий Садовий коментира, че за да могат ефективно да отговорят на предизвикателствата на войната, лечебното заведение е преобразено. „След началото на руската инвазия приехме огромен брой ранени. Осъзнахме, че трябва кардинално да реформираме системата на здравеопазването”, казва Садовий пред Voice of America.

Седмично в града пристигат 2-3 влака с евакуирани от другите части на Украйна. Само през 2022 г. помощ е оказана на над 80 000 души. „Покриваме всички етапи от лечението – от приемането до рехабилитацията и поставянето на протези, когато се налага”, заяви Володимир Федоров от лечебното заведение. Към болницата е изграден и център, в който са настанени съпругите и децата на много военни, които са на фронта.
Voice of America (VOA)/NOVA