Лошото време в САЩ уби шестима
Лошото време в САЩ уби шестима / снимка: Reuters

Шестима души загинаха в резултат на снежните бури и ниските температури в източните части на САЩ, съобщи ИТАР-ТАСС. Електрозахранването в някои региони беше прекъснато, а училищата бяха затворени. По информация на властите четири от жертвите на лошото време са регистрирани в щата Тенеси, а останалите две са загинали при пътни катастрофи в щата Западна Вирджиния.

1400 домакинства в щата Мериленд, където температурите паднаха до минус 18 градуса по Целзий, прекараха изминалата нощ без електричество и топлоподаване. Екипи на местните електроразпределителни компании работят за отстраняване на повредите. Очаква се електроподаването да бъде напълно възстановено в рамките на 24 часа.

Учебните занятия бяха отменени в стотици училища в планинските райони на Арканзас, Охайо, Пенсилвания, Западна Вирджиния и Северна Каролина. По данни на Националната метеорологична служба снежната покривка в най-големия град в щата Върмонт - Бърлингтън - достига рекордните 84 см. Предишният рекорд от 76 см бе регистриран през 1969 година. В град Фултън, щата Ню Йорк, снежната покривка е 106 см, съобщава още БТА.

Температурата на въздуха във всички източни щати е под нормата за това време на годината. Във вечно слънчевия щат Флорида и съседните Алабама и Мисисипи живачните стълбове паднаха до минус 7 градуса по Целзий. Обикновено студовете в тази част на САЩ продължават не повече от два дни, след което температурите се покачват до 10 градуса. Необичайните студове могат да нанесат сериозен удар на селскостопанските ферми, които захранват страната с плодове.

Силните снеговалежи, вятърът и студовете, връхлетели крайбрежието на САЩ, доведоха дори до спиране на реактор в местна АЕЦ.