/ БГНЕС
Новият британския премиер Лиз Тръс в първата си официална реч, след като зае премиерския пост, обеща да изведе Обединеното кралство от бурята и каза, че нейните три приоритета ще са икономиката, енергийната криза и общественото здравеопазване, предадоха световните агенции.

Тръс освен това благодари на предшественика си Борис Джонсън за свършената работа. "Той постигна Брекзит, ваксинацията срещу ковид, противопостави се на руската агресия. Историята ще види в него един изключително последователен премиер", заяви Тръс. Тя допълни, че за нея  е чест да поеме отговорността, свързана с премиерския пост в такъв жизненоважен момент за страната.

Тръс говори пред "Даунинг стрийт 10", след като се завърна от Шотландия, където бе назначена официално на поста от британската кралица Елизабет Втора.

Лиз Тръс
БГНЕС

Тръс обеща, че растеж на икономиката, отдаване на приоритет на произведеното в Обединеното кралство и превръщането на британския народ в една амбициозна нация, но призна, че страната се сблъсква със силен глобален насрещен вятър заради ковид пандемията и войната в Украйна.

Великобритания преживява най-голямата криза с цените от десетилетия насам. Инфлацията е над 10 процента, а енергийните цени нарастват както за бизнесите, така и за домакинствата.

"Сблъскваме се със силен глобален насрещен вятър, причинен от ужасната война на Русия в Украйна и от последиците от ковид. Сега е време да се захванем със справянето с проблемите, които връщат Великобритания назад. Ние трябва да построим пътища и жилища и  да изградим широколентов достъп до интернет по-бързо. Ние се нуждаем от повече инвестиции и от извършване на повече невероятна работа във всеки град от нашата страна. Ние трябва да намалим бремето върху семействата  и да помогнем на хората да изживеят живота си", заяви тя. Тя обеща и изграждането на болници и училища.

Тръс призна, че всичко това няма да е лесно, но добави: "Ние можем да го направим".

"Ние ще превърнем Великобритания в една амбициозна страна с високоплатени работни места, сигурни улици и място, на което за всеки навсякъде да има възможностите, които той заслужава.

Лиз Тръс
БГНЕС

"Първо, ще направя така, че Великобритания да заработи отново. Имам смел план за икономическия растеж чрез намаляване на данъците и реформи. Ще намаля данъците, за да възнаградя усилената работа и да стимулирам оглавяван от бизнеса растеж и инвестициите. Ще направя реформи в името на  моята мисия да накарам Обединеното кралство да заработи отново, да строи и да расте отново", заяви Тръс.

"На второ място аз ще се справя с енергийната криза, породена от войната на Путин. Ще предприема действия тази седмица за справянето с енергийните сметки и гарантирането на нашите бъдещи енергийни доставки", каза още тя. Тръс увери, че ще положи всички възможни усилия хората да не трябва да плащат енергийни сметки, които не могат да си позволят. 

"Трето, аз ще направя така, че за хората да има прегледи при лекари и да получават услугите на националната здравна служба, които заслужават. Ние ще направим така, че нашата здравна система ще си стъпи здраво на краката", каза Тръс.

Според нея чрез напредък по трите приоритета, обявени от нея, страната ще излезе на пътя на дългосрочния успех. Тя подчерта, че страната не трябва да се обезкуражава от предизвикателствата, пред които е изправена. "Колкото и да е силна бурята, аз знам, че британците са по-силни. Нашата страна е съставена от хора, които постигат нещата. Ние имаме огромни запаси от талант, енергия и решимост. Вярвам, че заедно ние можем да излезем от бурята. Ние можем да възстановим икономиката ни и ние можем да станем модерната бляскава Великобритания, която аз знам, че можем да бъдем."

"Това е нашата жизненоважна мисия - да гарантираме възможност и просперитет за целия народ и бъдещите поколения. Решена съм да го постигна", заяви накрая Тръс.

Лиз Тръс
БГНЕС

БТА