Лиз Тръс, някогашна счетоводителка, която през последните 12 години е народна представителка в парламента, ще стане министър-председателка на Великобритания днес, когато кралица Елизабет Втора официално ще ѝ възложи да състави правителство, предаде Асошиейтед прес.

Церемонията ще се състои в кралската резиденция в Шотландия след двумесечна оспорвана надпревара за приемник на Борис Джонсън, който официално ще връчи оставката си на кралицата малко преди Тръс да пристигне, за да поеме щафетата. 

Предаването на властта се урежда от правила и традиции, изградени през вековете, когато Обединеното кралство еволюира от абсолютна монархия към модерна парламентарна демокрация, където суверенът играе важна, но до голяма степен церемониална роля като държавен глава.
Ето кратко описание на предстоящите днес събития и как Великобритания стигна дотук.

Как Лиз Тръс стана министър-председател?

Борис Джонсън обяви намерението си да се оттегли от поста министър-председател и лидер на управляващата Консервативна партия на 7 юли, след като десетки министри от кабинета и по-нископоставени длъжностни лица подадоха оставки след месеци на скандали и нарастващи опасения, че той вече не може да постига изборни победи.

Тъй като правителството на Джонсън не загуби вот на доверие, консерваторите все още имат мнозинство в Камарата на общините и затова не се наложиха общи избори за излъчване на нов министър-председател. Вместо това консерваторите избраха нов лидер, който автоматично да стане министър-председател като лидер на партията с мнозинство в долната камара.

Тръс и бившият финансов министър Риши Сунак се изправиха един срещу друг във вътрешната надпревара за лидер на Консервативната партия. Те проведоха предизборни прояви в цялата страна, борейки се за подкрепата на 172 000 членове на партията. Вчера Тръс беше обявена за победител в това състезание, след като получи 57 процента от гласовете.

Защо е намесена кралицата?

В качеството си на държавен глава кралицата все още официално назначава министър-председателя.
Когато една партия има мнозинство в Камарата на общините, както е в момента, лидерът на тази формация става министър-председател.

Кралицата обаче поддържа специални отношения с премиерите, като провежда редовни срещи с тях през целия период на мандата им. Макар че по конституция монархът е задължен да спазва строг неутралитет по всички политически въпроси, той има право да бъде информиран и консултиран относно политиката на правителството.

Защо Тръс не стана министър-председател веднага?

На първо място, защото Джонсън технически все още е министър-председател. Въпреки че той обяви намерението си да се оттегли на 7 юли, министър-председателите обикновено не подават официално оставка, докато не стане ясно кой ще бъде техният приемник. 

Сега, след като Тръс е избрана за лидер на Консервативната партия, Джонсън трябва да подаде оставка днес.

Защо всички са в Шотландия за церемонията?

Обикновено новият министър-председател изминава краткото разстояние от сградата на парламента до Бъкингамския дворец, за да се срещне с кралицата. Но тази година 96-годишната Елизабет Втора е в Балморал, нейната резиденция в графство Абърдийн, Шотландия, за годишната си ваканция.

В последно време Елизабет ходи трудно и решенията за нейния график се вземат ден за ден в зависимост от това за какво се чувства готова. Така че вместо да рискуват тя да не успее да отиде днес в Лондон, планиращите графика ѝ помолиха новия лидер да дойде при нея.

Какво всъщност ще се случи днес?

Джонсън ще излезе пред официалната резиденция на министър-председателя на Даунинг стрийт, за да произнесе прощална реч, преди да отлети за Шотландия. По-късно е планирано той да се срещне с кралицата, за да връчи официално оставката си.

Тръс, която се очаква да измине 800-километровото разстояние с отделен самолет, трябва да пристигне в Балморал по обед за 30-минутна аудиенция при кралицата, на която официално ще ѝ бъде възложено да състави ново правителство. След това Тръс ще се върне в Лондон, където се очаква да направи обръщение към нацията около 16 ч. местно време.
БТА