/ Thinkstockphotos
Арабските медии съобщават за ликвидирането на главатаря на терористичната групировка "Ислямска държава " Абу ал-Хасан ал-Кураши.

"Главатарят на групировката Абу ал-Хасан ал-Кураши е бил убит", се казва в репортаж на телевизия "Ал Арабия".

Говорител на екстремистката групировка заяви, че Абу ал-Хюсеин ал-Хюсейни ал-Кураши е назначен за нов лидер на ИД, предаде Ройтерс.

Абу ал-Хасан ал-Кураши оглави ИД, след като предшественикът му Абу Ибрахим ал-Хашеми ал-Кураши бе ликвидиран през февруари 2022 г.

Лидерът на ИД е убит в битка само осем месеца след като бе обявен за халиф на ислямистката терористична групировка, аъобщава от своя страна „Дейли мейл“.

Задържаха шестима предполагаеми членове на „Ислямска държава“ в Истанбул

„Абу Хасан ал-Хашими ал-Кураши от Ирак е убит в битка с враговете на Бога и вече е обявен негов заместник“, се казва в официално съобщение на групировката.

Кураши присъства в имената на лидрерите на ИД, тъй като се отнася до „племето на пророка Мохамед“, от което лидерите на ИД трябва да претендират за произход.

След стремителния си възход в Ирак и Сирия през 2014 г., когато завладя огромни територии, самопровъзгласеният "халифат" на ИД се срина под вълната от офанзиви. Тя беше разгромена в Ирак през 2017 г. и в Сирия две години по-късно, но спящи клетки на сунитската мюсюлманска екстремистка групировка все още извършват нападения в двете държави и заявяват отговорност за атаки в други части на света.

Предишният лидер на ИД, Абу Ибрахим ал-Кураши, беше убит по-рано тази година при американско нападение в провинция Идлиб в Северна Сирия. Неговият предшественик Абу Бакр ал-Багдади беше убит, също в Идлиб, през октомври 2019 г.
БГНЕС