Северна и Южна Корея се договориха лидерите им да се срещнат през септември в Пхенян
Северна и Южна Корея се договориха лидерите им да се срещнат през септември в Пхенян / Gulliver/Getty Images
Северна и Южна Корея се договориха лидерите им да се срещнат през септември в Пхенян, но датата още не е оповестена, съобщиха информационните агенции, цитирайки южнокорейски медии.

Съобщението бе направено след близо два часа преговори между висши представители на двете страни в демилитаризираната гранична зона Панминчжон, предаде Асошиейтед прес.

27 април: Историческа среща между лидерите на двете Кореи (ВИДЕО)

Ръководителят на севернокорейската делегация И Сон-гуон заяви пред журналисти след края на преговорите, че на тях е била договорена датата за срещата между Ким Чен-ун и Мун Дже-ин, но не пожела да я съобщи. Той каза обаче, че е важно да бъдат премахнати "пречките", които не позволяват на отношенията между КНДР и Южна Корея да се развиват по план, предаде Ройтерс.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският му колега Мун Дже-ин
Guliver/Getty Images

"Ако въпросите, повдигнати на преговорите, не бъдат решени, могат да изникнат неочаквани проблеми и да има затруднения с точките, които вече са включени в дневния ред", посочи И Сон-гуон.

Ръководителят на южнокорейска делегация, министърът на националното обединение Чо Мьон-кьон, отказа да обясни кои са въпросите, които има предвид И Сон-гуон, но спомена, че са били обсъждани хуманитарни проблеми и начини за подобряване на отношенията между двете Кореи. Чо каза също, че на срещата в Пхенян ще се обсъжда денуклеаризацията на Северна Корея и възможностите за установяване на мир на Корейския полуостров.

Нова ера на мира: За какво се договориха Ким Чен-ун и Мун Дже-ин?

Ким и Мун се срещнаха за първи път през април, припомня ДПА. През май проведоха и втора среща, точно преди тази между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп в Сингапур. На срещата през април лидерите на двете корейски държави подписаха Панминчжонска декларация, призоваваща към обявяване на край на Корейската война (1950-1953) и денуклеаризацията на полуострова.

Срещата в Пхенян ще е първата визита на южнокорейски президент в КНДР за повече от десет години, посочва Франс прес.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският му колега Мун Дже-ин
Guliver/Getty Images

БТА