Либия предлага споразумение за жертвите на терористични атаки
Либия предлага споразумение за жертвите на терористични атаки / netinfo
Либия предлага на САЩ общо споразумение по исковете за обезщетения на семействата на американските жертви на тероризма, съобщи говорителят на Държавния департамент на САЩ Шон Маккормак, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

Либия, която нае адвокати, за да я защитават пред американското правосъдие, където срещу нея са подадени няколко иска, е предложила споразумението с цел ускоряване уреждането на въпроса, обясни Маккормак.

Говорителят на Държавния департамент потвърди, че американският помощник-държавен секретар за Близкия изток Дейвид Уелч се е срещнал в Лондон с либийски официални представители, за да проучи идеята. Администрацията на президента Джордж Буш разглежда тази възможност с либийската страна, за да определи дали това ще помогне на американските жертви да получат справедливи обезщетения възможно най-скоро и с най-голяма сигурност, обясни той.

Асошиейтед прес отбелязва, че разговорите в Лондон са се състояли, след като Белият дом поиска от Конгреса да освободи Либия от действието на нов закон, който ще позволи на американски граждани, пострадали от терористични действия, да бъдат обезщетявани с авоари в САЩ на държави, подкрепящи тероризма.

Либия все още не е уредила въпроса с изплащането на обезщетения на семействата на жертвите при два атентата, припомня Франс прес. Първият е взривяването през 1988 г. над Локърби, Шотландия, на самолет на американската авиокомпания "Панам", при което бяха убити 270 души, а вторият - експлозията през 1986 г. в посещаваната от американски войници берлинска дискотека "Ла Бел", при която загинаха трима и бяха ранени 260 души, някои от които останаха инвалиди до живот.

През януари тази година американски федерален съдия осъди Либия да плати обезщетения в размер на повече от 6 милиарда долара на семействата на седмина американци, убити при взривяването на френски самолет над Нигер през 1989 г.