/ iStock/Getty Images
Приемат се само спешни случаи
Цяла Турция скърби за жестоко убития турски кардиолог Екрем Каракая. Бруталното престъпление разтърси дълбоко турския народ на фона на засилващото се насилие спрямо лекарите в страната.

Десетки хиляди лекари и други медицински служители излязоха на протести още вчера. Големи демонстрации се състояха в много градове в страната, сред които Истанбул, Анкара, Коня. В столицата полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите медици, които се опитаха да стигнат до централата на местните здравни власти.

След нападението в Самоков: Сербезова иска ефективни присъди за агресията над медици

Днес лекарите отново протестират, като турските вестници тази сутрин публикуват снимки от болници и клиники в страната, на които пише: "Днес стачкуваме. Приемат се само спешни случаи".

В демонстрациите срещу насилието участват не само медици, а и много други хора. Стотици граждани вчера ръкопляскаха на медиците и тропаха с тенджери от терасите на апартаментите си.

Уважаваният и обичан д-р Екрем Каракая, работещ в болница в централния турски град Коня, бе застрелян в сряда от разгневен пациент, който след извършеното престъпление се самоуби. Според разследващите основният мотив на нападателя за стореното е фактът, че майка му е починала миналия месец, след като била оперирана от д-р Каракая.

Мъж отива на съд за нападение на лекар във Враца

Веднага след убийството на кардиолога всички лекари от болницата, както и много други служители, прекратиха работата си и излязоха на протест. Медиците скандираха "Не искаме да умираме". Междувременно Турският лекарски съюз обяви, че в четвъртък и в петък лекарите ще стачкуват във връзка с увеличаващите се прояви на насилие над тях. "Разгневени сме. Стачкуваме срещу насилието на 7 и 8 юли", написаха от лекарския съюз в Туитър.
 
БТА