Лекарите призоваха папараците да стоят далеч от семейство Фрицъл
Лекарите призоваха папараците да стоят далеч от семейство Фрицъл / netinfo

Лекарите, които се грижат за членовете на семейство Фрицъл в психиатрична клиника в град Амщетен, призоваха папараците да не притесняват техните пациенти, предаде ДПА.

Призивът дойде, след като кадри, излъчени по австрийската държавна телевизия, показаха как папараци са се качили по клоните на дърветата около клиниката. Там преди борени дни за лечение бяха приети дъщерята на Йозеф Фрицъл - Елизабет, който той в продължение на 24 години държал в плен, пребивал и изнасилвал, 5 от децата на Фрицъл от тази негова връзка с Елизабет, и съпругата му Роземари, припомня агенцията.

Според лекарите семейството сега се нуждае от покой и нахалството на папараците няма да помогне на жертвите на Йозеф Фрицъл да се оправят по-бързо.

Лекарите обявиха също, че онези от децата на Фрицъл, които са живеели в подземието, където била държана в плен и Елизабет, ще се научат да привикнат към дневната светлина едва след няколко седмици, защото никога през живота си не са я виждали.

Тези деца също не общували помежду си чрез думи, въпреки че можели да говорят. Те си служели с най-различни носови и гърлени звуци, разказаха още лекарите.

Фрицъл успял да осинови три от децата, родени от връзката с дъщеря му и да им осигури конформен живот. Останалите три деца продължили да живеят в плен с майка си в тайно пригодено за целта от Фрицъл убежище в мазето на дома му.

Именно приемането в местна болница за лечение на едно от тези 3 деца в средата на април стана причина за разкриването на зловещата афера "Фрицъл". Сега лекарите, грижещи се за 19-годишната Керстин, казват, че тя е в тежко здравословно състояние и е между живота и смъртта. Момичето е в медикаментозна кома, на апарат за дишане и е подложена на диализа, предаде Асошиейтед прес.

Същевременно бивш наемател, който обитавал апартамент в приземния етаж на къщата на Фрицъл, разкри пред журналисти, че от време на време чувал шум от удари и трясъци от подземието, където наемодателят му държал своите пленници, предаде Асошиейтед прес.

Той попитал Фрицъл какви са тези шумове и Фрицъл му казал, че идват от бойлера в котелното помещение на сградата. Бившият наемател Алфред Дубановски разказа също, че съпругата на Фрицъл Роземари му се сторила доста нормална и обикновена жена, но имала често пъти страшно подтиснат вид.

Аферата "Фрицъл" в последните дни накара много европейци да си припомнят, че Адолф Хитлер е роден именно в Австрия. Днес паралел между случващото се сега в Австрия и нацисткото й минало направи и Наташа Кампуш, момичето, което преди 2 години успя да избяга от мъж, държал я в плен цели 8 години. В интервю за Би Би Си Кампуш каза, че нацисткото минало на Австрия е допринесло за повишаването на подобни случаи на похищения и издевателства в Австрия, предаде Асошиейтед прес.

Кампуш допълни, че подобни престъпления наистина има и в други части на света.

"Мисля, че подобни посегателства са като естествени продължения на Втората световна война и това, което се е случило по време на нея във връзка с възпитанието и отношението към жените", заяви Кампуш.

"По време на нацистката епоха подтискането на жените е било широкоразпространено", припомни тя.

Кампуш поде благотворителна кампания в подкрепа на жертвите на изверга Фрицъл. Сега тя подчерта, че най-добрият начин да им се помогне, е като им се даде време да преодолеят травмата.