Сергей Лавров
Сергей Лавров / БТА
В публикувано днес интервю руският министър на външните работи Сергей Лавров обеща, че Москва ще защитава интересите си в Арктика както в дипломатически, така и във военен план, предаде Ройтерс.

Руските информационни агенции цитират Лавров, който в поредица от документални предавания заявява, че Русия е решена да се противопостави на стремежа на САЩ и техните съюзници от НАТО да провеждат все повече военни учения в aрктическия регион.

"Виждаме как НАТО засилва ученията във връзка с възможни кризи в Арктика", казва Лавров в предаване от поредицата, озаглавена "Съветски пробив". "Нашата страна е напълно готова да защити интересите си във военно, политическо и военнотехническо отношение", добавя той.

Руските агенции не са предоставили допълнителни цитати, които да илюстрират твърденията на Лавров, посочва Ройтерс.
Коментарите на Лавров идват на фона на новата стратегия на Пентагона за Арктика, публикувана през юли, в която се очертава това, което Вашингтон определи като засилена руска активност около Арктика.

В доклада на САЩ се казва, че Русия е отворила отново стотици военни обекти от съветската епоха в Арктика и се посочва засиленото руско сътрудничество с Китай в областта на минералите и морските маршрути, което може да повлияе на стабилността в полярните региони.

Малко след публикуването на доклада, министерството на външните работи на Русия обвини САЩ в подклаждане на напрежението в Арктика и отхвърли всякакво предположение, че засиленото сътрудничество с Китай в този район може да повлияе на регионалната стабилност.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Владимир Арангелов/БТА