/ iStock/Getty Images
Москва каза, че мащабът на военната дейност на САЩ и други страни членки на НАТО в Арктика в момента се разраства, предаде Ройтерс, като се позова на руското външно министерство.

ТАСС цитира изявление на високопоставения представител на ведомството Николай Корчунов на пленарно заседание по време на научнопрактическата конференция "Далечният изток и Арктика: устойчиво развитие".

"Продължава активизирането на военните дейности на САЩ и други страни от НАТО в Арктика, а и в други региони, които не са арктически. Увеличава се потенциалът им в северните географски ширини, както и мащабът на провежданите там учения", заяви Корчунов.

В ръководеното от Норвегия учение на НАТО под наслов "Северен отговор" участват 13 страни. То трябва да продължи до 14 март на териториите на Норвегия, Швеция и Финландия.

Дипломатът посочи, че подобен курс на алианса на милитаризация на региона "свидетелства къде е насочен подходът на страните от Запада с територии в Арктика - към конфронтация, противопоставяне, ограничаване, както и към насърчаване на силовите сценарии за гарантирането на техните интереси в Арктика във вреда на други държави".

Същевременно той подчерта, че членството на Финландия в НАТО и предстоящото присъединяване на Швеция към алианса носи опасност от ескалация на напрежението в Арктика.

"Не трябва да пропускаме факта, че с присъединяването на Финландия и Швеция в НАТО вече са всички страни членки на Арктическия съвет с изключение на Русия. Това, разбира се, би довело до милитаризация на Арктическия регион и би повишило военнополитическото напрежение в най-северните ширини", каза още Корчунов.
Иво Тасев/БТА