Лавров и Кери обсъдиха условията за прекратяване на огъня в Сирия
Лавров и Кери обсъдиха условията за прекратяване на огъня в Сирия / БГНЕС

Руският министър на външните работи Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери обсъдиха в телефонен разговор условията за прекратяване на огъня в Сирия, предаде Ройтерс.

Двамата дискутирали как да бъде приложено на практика такова спиране на военните действия, от което ще бъдат изключени "операциите за борба с терористични групировки", се посочва в изявление на руското външно министерство.

Европейските лидери призоваха Сирия и съюзниците й да спрат атаките срещу опозицията

Лавров обвинил Турция в "провокативни действия, които нарушават териториалната цялост на Сирия".

Американският държавен секретар изразил дълбоко безпокойство във връзка с продължаващите руски бомбардировки по цивилни цели в Сирия.

Кери и Лавров потвърдили ангажимента на Вашингтон и Москва да продължат да доставят хуманитарна помощ на нуждаещите се сирийци, допълни Кърби.

По-рано сирийската опозиция заяви, че в редиците й е постигнато съгласие за "възможността" за временно примирие, стига да има гаранции, че съюзниците на Дамаск, включително Русия, ще прекратят огъня, ще бъдат вдигнати обсадите и ще бъдат позволени хуманитарни доставки в цяла Сирия, предаде Ройтерс.

САЩ помолили Русия да не бомбардира зони в Сирия, в които действат US командоси

Различните фракции "се съгласиха с възможността за споразумение за временно примирие, което да бъде постигнато с международно посредничество", се казва в изявление на Върховния комитет за преговори.

В становището се посочва още, че ООН трябва да гарантира, че "Русия и Иран, както и религиозните милиции ще се придържат към спирането на боевете". Всички страни трябва да прекратят огъня едновременно, а правителството - да освободи пленниците, се допълва в изявлението.

Източник: БТА