Европейските лидери призоваха Сирия и съюзниците й да спрат атаките срещу опозицията
Европейските лидери призоваха Сирия и съюзниците й да спрат атаките срещу опозицията / Thinkstock/Getty Images

Европейските лидери призоваха Сирия и нейните съюзници незабавно да престанат да атакуват опозиционните групировки, но се въздържаха директно да обвинят Русия, предаде ДПА.

Участниците в срещата на върха в Брюксел имаха вариант да призоват Москва "да спре незабавно атаките срещу умерените опозиционни групи", но формулировката късно снощи беше смекчена.

Вместо това те призоваха "сирийския режим и неговите съюзници незабавно да спрат атаките срещу нетерористични опозиционни групи" - атаки, които според тях застрашават перспективите за мир в Сирия, облагодетелстват ДАЕШ и подклаждат бежанската криза.

Лидерите на ЕС призоваха също за незабавно прекратяване на бомбардировките на цивилни зони и за пълен, устойчив и безпрепятствен хуманитарен достъп в цяла Сирия, предаде Ройтерс. Спешно трябва да бъде приложено общонационално прекратяване на враждебните действия, заявиха те.

Прекратяването на боевете трябва да важи за всяка страна (в конфликта), ангажирана в момента във военни или паравоенни враждебни действия, която не е класифицирана като терористична организация от Съвета за сигурност на ООН.

Източник: БТА