Борис Джонсън
Борис Джонсън / Gulliver/Getty Images
Британският премиер Борис Джонсън бе подложен на натиск да уволни свой съветник, които е обвързвал интелекта на човека с неговата раса и е заявявал, че противозачатъчните трябва да станат задължителни, за да няма постоянно възпроизвеждане на "декласирани" хора, предаде АП.

Андрю Сабиски бе назначен в канцеларията на Даунинг стрийт 10, след като Доминик Къмингс, главният съветник на премиера, призова правителствени постове да бъдат заемани от "ексцентрични и екстравагантни хора със особени качества".

Смъртни заплахи за единствения чернокож депутат в Германия

Сабиски, който е магистър по психология на образованието, е писал през 2014 г., че единственият начин да се преодолеят проблемите с непланираната бременност, която постоянно създава декласирани хора, е законово да се въведе всеобща "дълготрайна контрацепция още от пубертета". Той намира прецедент в законите за задължителната ваксинация. Освен това магистърът по психология твърди, че афроамериканците имат по-нисък коефициент на интелигентност от белите американци.

ЕП откри расизъм в изказване на Джамбазки

Говорител на Джонсън отказа да коментира персоналните назначения на Даунинг стрийт 10, както и да каже дали премиерът е съгласен с възгледите на своя подчинен.

Самият Джонсън също е правел обидни изказвания, припомни АП. Той е наричал жителите на Папуа Нова Гвинея "канибали", а хората в страните от Общността на нациите (бившата Британска общност) с обидната дума "негърчета" (picaninnies). Освен това е казвал, че децата на самотните майки са "невежи, агресивни и незаконни".

Депутатката Керълайн Ноукс от Консервативната партия на Джонсън, която оглавява парламентарната комисия за жените и равенството изрази в "Туитър" недоумението си, че "номер 10 отказва коментар за Андрю Сабиски" и заявява, че в правителството няма място за човек с неговите възгледи. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън каза, че според нея правителството на Джонсън трябва бързо да демонстрира някои "фундаментални ценности" в публичните дебати.
БТА