Кремъл: Трудно ще се поправят съкрушителните щети от свалянето на Су-24
Кремъл: Трудно ще се поправят съкрушителните щети от свалянето на Су-24 / БГНЕС

Щетите от атаката срещу руския Су-24, свален от турските ВВС, ще е трудно да бъдат поправени, но Русия очаква от Турция реалистични обяснения. Това заяви Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент, предаде ТАСС.

"Безспорно е много трудно, много тежко да се поправят такива доста съкрушителни щети, каквито бяха нанесени на двустранните отношения" между Русия и Турция, каза той. "Това е прекалено сериозен инцидент с много сериозни неминуеми последици", добави Песков.

Изгориха турския флаг пред посолството в Москва (СНИМКИ/ВИДЕО)

Русия "много държеше на двустранните отношения помежду ни, на нашите истински партньорски, взаимноизгодни, много перспективни отношения", отбеляза говорителят на Кремъл. "Разбира се, все още чакаме обяснения, реалистични обяснения от турската страна", подчерта прессекретарят на Владимир Путин.

Обективни оценки на инцидента с руския Су-24 сочат, че "престъпната атака" срещу бомбардировача е била извършена в небето на Сирия, заяви Песков.

Не се договаря "никаква отделна среща" между президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган по време на климатичния форум в Париж, започващ на 30 ноември, каза той. "И в момента нямам информация за планирани разговори по телефона" между двамата лидери, добави кремълският говорител.

Путин: Свалянето на самолета от Турция е удар в гърба

Помощникът на Путин Юрий Ушаков съобщи по-рано, че "в кулоарите" на климатичната среща руският лидер ще има двустранни преговори с премиера на Израел Бенямин Нетаняху, а може би и други контакти, напомня ТАСС.

Русия не налага ембарго върху стоките от Турция, каза Песков в отговор на въпрос и добави, че не знае темата да се обсъжда. Засиленият контрол върху селскостопанската продукция - внос от тази страна, се дължи по-специално на нарасналата заплаха от терористични атентати, заяви прессекретарят на Путин.

След получени в последно време жалби на потребители и браншови съюзи в Русия, свързани с вноса от Турция, аграрното министерство анализира ситуацията и съобщи на правителството, че "средно 15 на сто от турската селскостопанска продукция не отговаря на руските норми", отбелязва ТАСС.

Източник: БТА