Кремъл окачестви като "нелепо" и като "лоша новина" за гражданите на Русия решението на ЕС да отмени опростения режим за издаване на визи за руски туристи, предаде Ройтерс.

Пред репортери говорителят на руското президентство Дмитрий Песков каза, че Москва обмисля вариантите за отговор.

ЕС оскъпява двойно визите за руснаци и усложнява процедурата

Външните министри на страните от ЕС се съгласиха да отменят спогодбата с Русия, която позволява на руски граждани да кандидатстват за визи за 26-членното Шенгенско пространство по опростена процедура. Причината за решението е войната в Украйна. Някои балтийски и северноевропейски държави настояват за пълна забрана за издаването на визи на руски граждани.

"Това е лошо за руснаците, защото ще отнема повече време ще им бъде по-трудно да получат виза", каза Песков. "Това е ново нелепо решение в продължаващата поредица от абсурди", добави той. Говорителят намекна, че Русия може да отвърне по начин, който "най-добре отговаря на интересите ѝ" и да направи така, че "да влоши ситуацията и за европейците".

Говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова също заяви, че Русия ще отвърне на "неприятелската политика" на ЕС, допълни ТАСС.

ЕК очаква България да приложи предстоящите ограничения при визите за руснаци

Тя също така отбеляза, че реакцията на Москва ще бъде обусловена от интересите на руските граждани и националната сигурност на Русия.

Захарова причисли балтийските страни към "най-неистовите противници на Русия", защото отиват по-нататък и искат пълна визова забрана за руснаци. По думите ѝ Европа "продължава да затваря клетката си отвътре и да се самоизолира както от Русия, така и от останалия свят". Захарова се оплака, че вчерашното решение на министрите от Шенгенската зона "нарушава принципите за свободата на придвижване, залегнали в основополагащите документи на ОССЕ".
БТА