/ БТА
Кремъл съобщи, че руските миротворци са започнали да се изтеглят от Карабах, слагайки край на дългогодишното си присъствие, което осигури на Москва важна опора в стратегически важния регион на Южен Кавказ, предаде Ройтерс.

Миналия септември Азербайджан върна контрола си над сепаратисткия регион Нагорни Карабах въпреки присъствието на руските миротворци, което предизвика масово разселване на живеещите там етнически арменци.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че руските миротворци се оттеглят от Нагорни Карабах, без да дава повече подробности по случая.

Решението за предсрочно изтегляне на руските миротворци, временно разположени на територията на Азербайджан в съответствие с тристранното споразумение от 2020 г., е взето от лидерите на Русия и Азербайджан. Процесът вече е започнал, като министерствата на отбраната на двете страни прилагат съответните мерки за изпълнение на това решение, заяви Хикмет Хаджиев, съветник по външната политика на азербайджанския президент, цитиран от азербайджанската новинарска агенция АЗЕРТАДЖ.

Споразумение, постигнато през ноември 2020 г. с посредничеството на Москва, прекрати шестседмичните сражения между азербайджанските сили и етническите арменски сили. По това време там са били разположени близо 2000 руски военнослужещи, 90 бронетранспортьора и 380 автомобила и части от друга техника, съобщи министерството на отбраната в Москва.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Габриела Иванова/БТА