/ ThinkStock/Getty Images
Процедурата за възможно освобождаване на Наама Исахар, 26-годишна израелска туристка, задържана в Русия за притежание на наркотици, не може да бъде задействана докато тя официално не подаде лична молба за помилване. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Все пак имаме руски закони и те трябва да се изпълняват", подчерта говорителят и добави: "Засега самото момиче не е подавало молба за помилване. Такава информация имаме към вчерашна дата, през втората половина от деня. Как може да я помилваме, ако момичето не моли за помилване? Разбирате, че такава е ситуацията в дадения случай. Трябва да бъдат спазени определени формалности, поне за да се задвижи процесът", предаде БТА.

Путин: Общуването с журналисти е важно

Израел призова Русия да освободи Исахар, която бе осъдена от руски съд на 7,5 години затвор за притежание на няколко грама марихуана. По-горната съдебна инстанция в Москва потвърди присъдата миналия месец, отбелязва Асошиейтед прес. Израелски лидери окачествиха присъдата като прекомерна, а премиерът Бенямин Нетаняху се обърна с молба към руския президент Владимир Путин да помилва Исахар.

По време на визитата си в Израел вчера Путин каза на майката на Наама, Яфа, че всичко с дъщеря ѝ  ще бъде наред. По-рано тази седмица израелски медии предположиха, че Наама може да бъде помилвана, срещу което Русия да получи правото на собственост върху Александровското подворие в Ерусалим, за което претендира. Руски представители отрекоха да има такава връзка, отбелязва АП.