/ istock
Исландските супермаркети бяха изправени пред сериозен недостиг, след като сензационен тренд в TikTok отбеляза безпрецедентен скок в търсенето на краставици.

Недостигът идва, след като инфлуенсъри  в социалните медии в малката скандинавска страна започнаха да споделят рецепта за салата от настъргани краставици, сусамово масло, соев сос,чесън, оризов оцет и чили (сладко или пикантно).
  Рецептата беше такъв хит, че фермерите в страната не успяха да се справят с грамадното търсене, каза асоциацията на фермерите в Исландия - Horticulturists’ Sales Company (SFG) - пред BBC News.

Докато една верига супермаркети - Hagkaup - постави под въпрос връзката между търсенето и тенденцията, тя призна, че покупките на краставици са се увеличили повече от два пъти.

Маркетинговият директор на SFG каза, че при сегашното състояние на нещата фермерите в Исландия не успяват да се справят с нарастващото потребителско търсене, но каза, че се надява предлагането да се върне към нормалното "след около седмица".
  Кристин Линда Свейнсдотир каза, че рецептата се е оказала "наистина популярна" и други съставки в рецептата също се разпродават.
Сензационната рецепта се популяризира от Логан Мофит, канадски тиктокър, наричан и "момчето с краставиците", който редовно споделя нови рецепти, вдъхновени от азиатската кухня.

"Понякога просто трябва да изядете цяла краставица" е основната фраза на инфлуенсъра в началото на многото му видеоклипове с рецепти.
  Създателят на съдържание има повече от 5,5 милиона последователи и споделя рецепти за краставици почти всеки ден от юли насам.

Рецептата, която предпочитат потребителите в Исландия, използва сусамово масло и оризов оцет, но понякога Логан смесва крема сирене, авокадо и дори пушена сьомга.

Въпреки трайната онлайн популярност на инфлуенсъра, експертите в Исландия се стремят да омаловажат връзката му с продължаващия недостиг.

Hagkaup каза пред BBC, че е обичайно да изпитвате недостиг на исландска краставица по това време на годината.

Докато мениджърът на хранителните продукти на компанията, Вигнир Юр Биргисон, каза, че продажбите на съставки като сусамово масло и някои подправки са се "удвоили" в магазините му, той каза, че настоящият недостиг не се дължи единствено на тенденцията TikTok.

Свейнсдотир от SFG също изрази известен скептицизъм, предполагайки, че други фактори са оказали вляние. Някои производители на краставици заменят своите растения краставици по това време на годината, които все още не произвеждат големи количества, каза тя.

В допълнение към това училищата се връщат от лятната ваканция, което оказва допълнителен натиск върху доставките.

 "Всичко се случва по едно и също време", отбеляза Свейнсдотир, но каза, че тенденцията в социалните медии остава един от основните допринасящи фактори.

"Това е първият път, когато преживяваме нещо подобно", каза Свейнсдотир, добавяйки, че ако тенденцията в TikTok беше станала популярна по-рано през лятото, "когато производството на [краставици] беше в пълен взрив" и недостигът нямаше да бъде забележим".

Фермерите в Исландия - която има население от 393 600 души - произвеждат около шест милиона краставици, каза Свейнсдотир пред BBC.

Те се гордеят с обема пресни стоки, които страната може да произведе, въпреки често екстремните метеорологични условия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
BBC