Елизабет Втора
Елизабет Втора / Gulliver/Getty Images
Британският Кралски монетен двор ще пусне специална монета от пет лири в чест на предстоящия 95-и рожден ден на Нейно Величество Елизабет Втора, съобщават ДПА и в. "Дейли стар".

Върху монетата е гравиран цитатът "Моето сърце и моята преданост" - препратка към обещанието, което кралицата дава на поданиците си в първото си предавано по телевизията коледно обръщение към нацията през 1957 г.

Монети от пет лири не се използват във всекидневието и традиционно се издават само за много специални случаи.

Кралица Елизабет Втора, чийто рожден ден е на 21 април и която ще стане първият британски монарх, достигнал до 95-годишна възраст, е изобразена на обикновени монети и банкноти от британската валута.

Колекционерите със сигурност ще се зарадват на новината, че освен монетата в чест на 95-ия рожден на кралицата, ще могат да прибавят към колекциите си още четири възпоменателни монети, които Кралският монетен двор ще пусне през 2021 г.
 

Останалите монети са посветени на 50-годишнината от Десетичния ден - 15 февруари 1971 г., когато Великобритания въвежда десетичната парична система, на 75-годишнината от смъртта на изобретателя Джон Логи Беърд, и на литературните икони Уолтър Скот и Хърбърт Уелс.
БТА