Кралят на Тайланд бетонира властта си след промени в конституцията
Кралят на Тайланд бетонира властта си след промени в конституцията / screenshot/vbox7

Парламентът на управлявания от военните Тайланд одобри конституционни промени, поискани от новокоронясания крал, с които ще му се дадат повече пълномощия, предаде АП.

Една от промените, гласувани от Националното законодателно събрание, позволява на крал Маха Ваджиралонгкорн (Рама Десети) да реши дали да назначи или не регент при негово отсъствие или при невъзможност да изпълнява функциите си.

Досега конституцията изискваше, ако не бъде назначен регент, шефът на личния съвет на краля да поеме регентски функции. Тази поправка фактически запазва властта в ръцете на краля или на негов довереник, когато той е в чужбина. Рама Десети пътуваше често, преди да седне на трона миналия месец след смъртта на баща си.

Новият крал на Тайланд обяви широка амнистия в чест на възкачването си на престола

Друго изменение ще позволи на премиера на Тайланд да внесе промени в проекта на новата конституция, които самият Рама Десети предложи неотдавна. Премиерът Прают Чан-Оча, назначен от военните, съобщи преди три дни, че проектът за конституция на страната, приет с всеобщ референдум още през август, ще бъдат доработен, като се отчетат пожеланията на кралския двор.

Според него в бъдещия основен закон трябва да се внесат поправки, засягащи "пълномощията на монарха". Той обаче подчерта, че "тези изменения няма да ограничат правата и свободите" на поданиците на кралството.

Кой е новият крал на Тайланд?

Проектът ще влезе в сила, след като кралят го подпише. Той е част от плановете на военната хунта да проведе избори и да върне страната към демократично управление.
След военния преврат през май 2014 г. старата конституция бе суспендирана, като на нейно място бе приета временна, която фактически дава неограничени пълномощия на управляващия военен съвет.

Източник: БТА