/ Gulliver/Getty Images
Кралица Елизабет Втора похвали бързото въвеждане на ваксинациите срещу коронавируса във Великобритания и окуражи хората, които не са се имунизирали, да "помислят и за другите, не само за себе си", предаде ДПА.

Нейно Величество е отправила призива си във видео разговор с четиримата висши отговорни служители за ваксинационните кампании в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Разговорът е проведен, за да може монархът да разбере как се развива планът за ваксиниране на населението. Във Великобритания от началото на ваксинационната кампания през декември над 18,6 милиона души са получили първата доза от ваксината.

Кралица Елизабет Втора, която заедно със съпруга си принц Филип се ваксинира през януари, сподели, че поставянето на инжекцията "изобщо не боли". По думите й процедурата е "съвсем безвредна".

"След като сте се ваксинирали, вече знаете, че сте защитени, което според мен е много важно. За хората, които не са получавали ваксина очевидно е трудно, но те трябва да помислят и за другите, не само за себе си. Забележително е колко бързо се случват нещата и колко много хора вече са се ваксинирали", казва кралицата.

В необичаен ход Бъкингамският дворец обяви, че Нейно Величество и съпругът са били ваксинирани на 9 януари. Смята се, че кралица Елизабет Втора е решила информацията да стане публично достояние, за да се предотвратят неточности и по-нататъшни спекулации.

Престолонаследникът принц Чарлз и съпругата му, херцогинята на Корнуол Камила, се ваксинираха месец по-късно, припомня агенцията.
БТА