Крайна мюсюлманска групировка събра близо 90 000 души в Джакарта
Крайна мюсюлманска групировка събра близо 90 000 души в Джакарта / снимка: BGNES

Близо 90 000 последователи на радикална мюсюлманска групировка се събраха на стадион в индонезийската столица Джакарта с призиви за създаване на ислямска държава, предаде Асошиейтед прес.

"Хизбут Тахрир", която е сунитска организация с около милион привърженици, е забранена в няколко азиатски и арабски страни. Тя обаче привлича последователи от Европа, Африка и Близкия изток в Индонезия за срещи, които се състоят на всеки две години.

Чуха се речи с призиви за връщане на халифата - ислямската държава - в мюсюлманския свят. Тълпата, разделена на жени и мъже, шумно изрази своята подкрепа.

"Трябва да пренесем това послание до всяко кътче на изток и на запад, за да може да сме горди, когато дойде съдният ден", каза Салим Фредерик от британския клон на "Хизбут Тахрир".

Хасан Ко Наката от Японската мюсюлманска асоциация посочи, че свободата на словото, която мюсюлманите имат в Индонезия, е лукс в сравнение с повечето останали страни.

"Хизбут Тахрир" е твърда и безкомпромисна спрямо неислямските култури. Водена е от любов към Аллах и няма скрити планове за печелене на избори и взимане на властта, каза 40-годишна гимназиална преподавателка, която е шофирала два часа, за да присъства със съпруга си и трите си деца на днешната среща.

Въпреки че е радикална, групировката не подкрепя насилието за постигане на своите цели.

Двама делегати от Великобритания и Австралия са били депортирани след пристигането си в Индонезия, но засега не е ясна причината за това, каза говорител на организацията.

Събиранията на "Хизбут Тахрир" обикновено са мирни. Посолството на САЩ обаче миналата седмица предупреди американските граждани да не приближават стадиона, тъй като някои от последните демонстрации в Индонезия - страната с най-многолюдно мюсюлманско население в света - са прераснали в размирици.