Ковчежникът на Ватикана с обвинения в педофилия
Ковчежникът на Ватикана с обвинения в педофилия / Guliver/Getty Images

Ковчежникът на Ватикана кардинал Джордж Пел е бил разпитан от австралийски полицаи в Рим във връзка с обвиненията срещу него в педофилия, които той категорично отхвърля, предаде Франс прес.

Във Ватикана започва безпрецедентен процес за педофилия

Полицията започна през юли разследване срещу Пел. Трима полицаи са пътували до Рим миналата седмица, за да го разпитат във връзка с обвинения срещу него за сексуална агресия, се казва в изявление на полицията на австралийския щат Виктория. Разследването срещу австралийският духовник продължава, допълва полицията.

До него се стигна след обвинения от двама мъже, които днес са на около 40 години. Те твърдят, че са били опипвани от кардинала през лятото на 1978-1979 г.в басейн в Баларат, където Джордж Пел е отраснал и е работил. Кардиналът, който през 2014 г. беше назначен за ковчежник на Ватикана, за да внесе ред в управлението и финансите му, отхвърля категорично обвиненията и твърди, че е жертва на заговор срещу него.

Папа Франциск разпореди арестуването на архиепископ по обвинение в педофилия

Преди няколко месеца Пел даде показания чрез видеоконферентна връзка от Рим пред австралийска кралска разследваща комисия. Тя се интересува как австралийската църква е реагирала на обвиненията в педофилия срещу свещеници, датиращи в по-голямата си част от 70-те години на миналия век. Пел отрича да е знаел за случаи на педофилия, но признава, че в Църквата е имало период на престъпления и на укриването им.

Vatileaks: Ватиканът има "гей сауни и салони за секс услуги" в центъра на Рим

В началото на август папа Франциск заяви, че има съмнения относно обвиненията срещу Пел. Тогава той препоръча да се изчака резултатът от разследването и да се избягва какъвто и да било "медиен процес" срещу кардинала.

Източник: БТА