Папа Франциск разпореди арестуването на архиепископ по обвинение в педофилия
Папа Франциск разпореди арестуването на архиепископ по обвинение в педофилия / снимка: БГНЕС, архив

Папа Франциск е разпоредил да бъде арестуван полският епископ с ватиканско гражданство монсиньор Йозеф Весоловски, който е бивш нунций (посланик) в Доминиканската република, съобщи италианският телевизионен канал Ла Сете (La 7).

Архиепископът е обвинен в педофилия по време на дипломатическата му служба в карибската държава. Дякон, който е бил по онова време негов сътрудник, е дал показания, че е осигурявал на нунция деца за сексуални услуги срещу заплащане.

Монсиньор Весоловски, който е на 66 години, е бил отзован от Санто Доминго миналата година и предаден най-напред на каноническия съд на Конгрегацията за доктрината на вярата, който го осъди на отстраняване от клира и възвръщане в лоното на миряните. Междувременно съдебните органи на Ватикана повдигнаха срещу него обвинение в сексуално издевателство над малолетни, но изчакваха процедурата на каноническия съд.

Сега папата е разпоредил да бъде приложена мярката на неотклонение със задържане под стража. Архиепископът е бил арестуван от служители на ватиканската жандармерия и въдворен в килия.

Полша също разследва монсиньор Весоловски, тъй като той е и полски гражданин. Няма изгледи той да бъде екстрадиран, защото по тази материя липсва споразумение между двете държави.

Източник: БТА