Косовските лидери: Исторически ден за Косово
Косовските лидери: Исторически ден за Косово / netinfo

Председателят на Демократическата партия на Косово Хашим Тачи, който според прогнозите ще е победител на изборите, оцени, че днешният ден е исторически за Косово, защото днешните избори са голяма победа за гражданите на Косово.

След като гласува в Прищина, Тачи каза, че на днешните избори гражданите са удържали победа „за демокрацията, сигурното и европейско бъдеще и развитието и съхраняването на отношенията със САЩ“. От своя страна лидерът на реформистката партия ОРА Ветон Сурой заяви, че днешните избори в Косово са много важни и призова гражданите да участват в изборите възможно най-масово. „Днешното гласуване е важно за Косово, защото показва зрелостта на народа на Косово, показва, че сме в състояние в момента, в който се взема решение за статута, да организираме избори“, каза Сурой, след като гласува в Прищина. Той допълни, че днешните избори трябва да покажат, че „народът на Косово желае демокрация и редовни институции“.

Президентът на Косово Фатмир Сейдиу заяви, че Косово много скоро ще провъзгласи независимост и гласувайки, избирателите дават гласа си за независимостта на Косово. С тези избори Косово навлиза във важна фаза от демократичното развитие и статута на страната. Затова е изключително важно гражданите масово да участват в изборите и да гласуват за онези, които обичат, каза Сейдиу, след като гласува в Прищина. Той благодари на всички политически партии, които проведоха мирна и достойна предизборна кампания, което, както каза Сейдиу, е доказателство за високата политическа култура на Косово и на неговите граждани. От своя страна премиерът на Косово Агим Чеку заяви, че институциите на Косово, които ще бъдат сформирани въз основа на днешните избори, трябва да бъдат конституирани преди 10 декември, когато тройката посредници трябва да представи доклада си на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

След като гласува в Косово Агим Чеку каза, че не е приел да се кандидатира на тези избори, защото между демократичния процес на изборите и историческия процес той е избрал историческия процес за определяне на статута на Косово.

Говорителят на ОССЕ Свен Линхолм заяви за КИМ Радио, че гласуването на парламентарните и местните избори в Косово протича без проблеми и избирателните секции в цяло Косово са отворени. Той допълни, че някои училища не са разрешили на избирателните комисии да открият секции в техни помещения и са организирани мобилни екипи. „Избирателните комисии се натъкнаха на заключените врати на основни училища и избирателните секции бяха отворени в камиони, които се намират пред секциите“, уточни Линхолм. Централната избирателна комисия и ОССЕ се стараят да дадат възможност на всички граждани, които искат да се възползват от избирателното си право, да гласуват, каза той.

Председателят на Косовската избирателна комисия Тим Гулдман съобщи, че предварителните резултати от изборите ще бъдат известни „няколко дни“ след гласуването, а окончателните ще бъдат съобщени в края на ноември. Днешните парламентарни и местни избори са масово бойкотирани от косовските сърби по препоръка на Белград.

До 13 ч. на парламентарните и местните избори в Косово са гласували над 30 % от общо 1,5 милиона регистрирани избиратели, съобщиха електронните медии в Прищина, като избирателната активност на косовските сърби е изключително слаба. Говорителят на Косовската полицейска служба Ветон Елшани заяви, че ситуацията в цяло Косово е спокойна, като за това от сутринта са ангажирани около 7 000 служители на Косовската полицейска служба. Силите на КФОР и на полицията предварително извършиха голяма подготовка с цел запазването на сигурността и предотвратяване на евентуални инциденти. Командващият КФОР генерал Ксавие Бо де Марнак каза, че са осигурени всички необходими условия за сигурността при гласуването на гражданите.