"Евър Гивън" (Ever Given) - корабът, който предизвика най-голямото задръстване в историята на корабоплаването, акостира на британския бряг с четири месеца закъснение.

Контейнеровозът заседна на 23 април в Суецкия канал за цяла седмица и предизвика едно от най-големите задръствания в историята на корабоплаването. Хаосът бе толкова голям, че стотици кораби останаха блокирани, а други бяха принудени да поемат по много по-дълъг маршрут, като заобиколят Африка. В 16:30 ч. вчера огромният контейнеровоз акостира в пристанището на Филикстоу, привличайки десетки зрители по бреговете, някои с шезлонги и бинокли.

Космонавт засне заседналия в Суецкия канал кораб (ВИДЕО)

Пристигането му в Обединеното кралство закъсня с четири месеца, след като той бе задържан от властите, отговарящи за канала, повече от три месеца във връзка с финансов спор за обезщетение. "Евър Гивън" е нает и управляван от транспортна корабна компания "Евъргрийн Марийн" (Evergreen Marine). Той беше освободен през юли след сключване на споразумение между японския собственик (Shoei Kisen Kaisha Ltd) и властите на канала.

Споразумението беше подписано на церемония в град Исмаилия ден след като египетският съд отмени решение за изземване на кораба, дълъг 400 метра.

Заседналият кораб в Суецкия канал бе леко преместен (ВИДЕО)

Договорена бе сума, която да покрива операцията по спасяване, разходите за забавен трафик по канала и загубените транзитни такси. Управата на Суецкия канал не разкри подробности за условията на споразумението, но се знае, че първоначално е била поискана компенсация в размер на 916 млн. долара, която по-късно е намалена на 550 млн. долара. Следващата дестинация на "Евър Гивън" е Хамбург, Германия.
БТА