Корабът е дълъг колкото четири футболни игрища
Изключително важният за световната търговия Суецки канал продължава да е запушен от огромния контейнеровоз „Евър Грийн".

Корабът е дълъг колкото 4 футболни игрища или 400 метра и може да пренася около 20 хиляди контейнера със стоки. За сравнение - Суецкият канал е широк около 200 метра и поради тази причина диагонално забилият се в брега кораб препречва пътя на всички останали плавателни съдове.

Турция може да изпрати кораб за деблокиране на Суецкия канал

Над 160 кораба чакат от двете страни на канала, като сред тях има 24 петролни танкера и 43 кораба за насипни товари като зърно, например. Какво означава това за световната търговия?

Всеки час различни фирми губят 400 милиона долара от забавянето на доставките и объркването на графика на корабите. Това означава, че компаниите губят близо 10 милиарда долара за денонощие.

Всичко това, вече се отразява в цените на петрола и на останалите стоки, които се доставят по море. А преместването на „Евър Грийн" може да отнеме седмици. „В момента се опитват да разтоварят водата, баласта и горивото.

Голям товарен кораб блокира Суецкия канал (ВИДЕО)

После ще използват техника за дълбаене, с каквото разполагат в канала. Трябва обаче да бъдат много внимателни. Корабът е заседнал на брега. Носът на практика е в Азия, а кърмата в Африка.

Това, което не трябва да правят, е да разтоварват много тежест от двата края, защото корпусът може да се сцепи и да причини разлив на петрол. Ако това стане, каналът ще бъде затворен за месеци, ако не и за години”, каза експертът по морски въпроси Сал Мерколяно.
nova.bg