Ръководителят на египетската служба за управление на Суецкия канал заяви, че силният вятър не е основната причина за засядането на кораба.

Операциите по освобождаване на дългия 400 метра контейнеровоз "Евър Гивън", който блокира корабоплаването от вторник, продължават, предаде Франс прес.

Продължават опитите за освобождаването на корабоплаването в Суецкия канал (ВИДЕО)

"Силните пориви на вятъра и метеорологичните фактори не са единствените основни причини за засядането на кораба, други грешки, човешки или технически, също може да са изиграли роля", каза Осама Рабие на пресконференция в Суец.

"Разследването ще извади наяве всички тези фактори", отбеляза той и добави, че "видът на почвата, с който си имаме работа, е много труден за управление".

Голям товарен кораб блокира Суецкия канал (ВИДЕО)

Рабие, цитиран от Ройтерс, уточни, че усилията по отместване на гигантския "Евър Гивън" са дали възможност за задвижване на кърмата (задната част) и руля, но остава неясно кога ще може да отплава.

По думите му, Египет губи между 12 и 14 милиона долара дневно от блокирането на канала. В момента 321 кораба чакат да преминат.

Египет получи няколко предложения за международна помощ. Ръководителят на службата за управление на канала благодари на САЩ, Китай и Обединените арабски емирства, допълва АФП.
БТА