На борда има 8 българи
Кораб за насипни товари българска собственост, плаващ под малтийски флаг, е бил взет на абордаж, след като e участвал в инцидент в източната част на Индийския океан край йеменския остров Сокотра.

Военноморските сили на САЩ заловиха нападателите, отвлекли танкера край Йемен

Това съобщи британската компания за морска сигурност "Амбри" (Ambrey), цитирана от Ройтерс. Риболовен кораб, плаващ в района под ирански флаг, e изключил сигнала си за идентификация шест часа преди случая, в близост до зоната, където корабът за насипни товари изглежда се е отклонил от курса си, каза компанията.

Междувременно от БМФ заявиха, че става въпрос за българския кораб "Руен". Оттам допълват, че приоритет е гарантирането на сигурността на 18-членния мултинационален екипаж на кораба. 8 души от него са българи.

"Работи се в координация с компетентните международни органи", допълват от Български морски флот.

Йеменските хуси поеха отговорност за удар по норвежки танкер в Червено море

"Риболовният кораб, плаващ под ирански флаг, преди това се е намирал край бреговете на Сомалия", добави "Амбри". Агенцията за морски търговски операции на Великобритания (UKMTO) също изпрати съобщение, в което се казва, че е получила сигнал за помощ от кораб, на който са се качили неизвестни лица източно от Босасо, Сомалия.
Владимир Арангелов/БТА