/ БГНЕС
Близо 30 души бяха ранени, след като кола се вряза в карнавално шествие във Фолкмарсен. Според полицията, инцидентът е предизвикан умишлено.

"Хора плачат, сред тях има и бащи, чиито деца бяха повалени на земята", пише "Билдцайтунг". Една трета от пострадалите са деца, като има жертви с особено тежки наранявания, каза вътрешният министър на провинция Хесен Петер Бойт. Главната прокуратура във Франкфурт вече образува следствие за опит за умишлени убийства, базирано засега на свидетелските показания. "Шпигел" цитира свои източници в следствието, според които извършителят бил употребил много алкохол. Медиите цитират жена, която се представя за съседка на извършителя. Тя го видяла да потегля с колата, на вид изглеждал като дрогиран. "Скоро вестниците ще пишат за мен", казал ѝ той. Според агенция ДПА, предполагаемият извършител не бил известен като екстремист, но полицията имала сведения за него във връзка други деяния - обида, хулиганство и изнудване. Полицията междувременно съобщи, че е задържан и втори човек - не е ясно дали като заподозрян или свидетел.

"В мислите си съм с ранените и техните близки", чрез своя говорителка заяви канцлерът Ангела Меркел, която пожела бързо оздравяване на пострадалите.

Шофьор се обърна по таван, след удар в паднала скала на пътя Асеновград - Смолян

Както вече съобщи ДВ, в град Фолкмарсен, провинция Хесен, един автомобил се вряза в карнавалното шествие и рани няколко души. „Шофьорът е задържан от полицейски служители", информира службата по печата на правоприлагащите органи. Агенция ДПА цитира източници от силите за сигурност, които съобщават, че шофьорът е германски гражданин. Полицейски говорител заяви, че деянието е умишлено. Премиерът на провинция Хесен Фолкер Буфие каза, че е шокиран от страшното деяние.

Полицията съобщава, че ранените са близо 30, седем от тях тежко. В 14:45 часа местно време сребрист мерцедес комби се врязал в тълпата и спрял чак след 30 метра. Очевидци твърдят пред германските медии, че шофьорът продължавал да дава газ и по време на инцидента. Те съобщават още, че автомобилът целенасочено е заобиколил загражденията, предпазващи карнавалното шествие.

Полицията е започнала следствени действия и разпити на свидетели. За шофьора се съобщава, че е 29-годишен местен човек и все още не е в състояние да дава показания, защото самият е бил ранен. На местопроизшествието веднага пристигнаха кметът на града и шефът на общинската администрация. Местопроизшествието беше отцепено, а помощ на пострадалите оказа екип на градската противопожарна охрана, подпомогнат от хеликоптер.

По традиция в карнавалния понеделник, известен като Rosenmontag ("Лудият понеделник"), се провеждат най-големите карнавални шествия в Германия.