/ БГНЕС
Най-възрастният държавен глава в света, президентът на Камерун Пол Бия, навърши 90 години на фона на спорове за неговото управление, предаде Ройтерс. Той е женен за 36-години по-младата Шантал Бия, след като овдовява през 1992 г.

Бия нееднократно е защитавал своето управление и казва, че правителството му е предприело стъпки за възстановяване на мира в районите с англоезично малцинство, където сепаратисти се опитват да създадат собствена държава.

Президентът на Камерун е роден в село Мвомека в южната част на страната през 1933 г. След следването си в Париж той се завръща през 1962 г. в Камерун и става високопоставен държавен служител като бързо израства в кариерата, поемайки поста на министър-председател през 1975 г.
 

Пол Бия
БГНЕС


Той е избран за приемник на първия президент на независим Камерун, Ахмаду Ахиджо, който изненадващо решава да се оттегли през ноември 1982 г.

В Африка само президентът на Екваториална Гвинея Теодоро Обианг е управлявал по-дълго от Бия.

Милиони камерунци все още подкрепят Бия, въпреки че международни наблюдатели изразяват съмнения за честността на изборите, които той обичайно лесно печели.

Бившият министър Елвис Нголе Нголе смята, че Бия управлява открито и толерантно, а преклонната му възраст си има своите предимства.

Популярният журналист Пол Шута обаче не е съгласен с това мнение. Журналистът, който е изявен критик на Бия, нееднократно е бил бит и измъчван през последните години и казва, че живее в постоянен страх.

Шута е един от няколкото журналисти, които са били бити или убити в Камерун. Миналия месец двама журналисти загубиха живота си в Камерун, което предизвика острата реакция на ООН, отбелязва
Алексей Маргоевски/БТА