Княз Кардам е в кома
Княз Кардам е в кома / снимкa: Sofia Photo Agency

Българският принц и най-голям син на Симеон Сакскобургготски – княз Кардам, изпадна в кома, след като при автомобилна катастрофа вчера край Мадрид получи тежка черепно-мозъчна травма. Това съобщи един от лекуващите лекари пред Ройтерс.

46-годишният Кардам катастрофира заедно със своята съпруга Мириам. Двамата са транспортирани с хеликоптери до болниците, в които са настанени. При княза вече се намира и бившият премиер Симеон Сакскобургготски, царица Маргарита и двама от братята му, съобщават агенциите.

Несус Медина, който оглавява медицинския екип в мадридската болница „Досе де Октубре” заяви, че прогноза за състоянието на българския принц все още не може да бъде давана докато той не излезе от кома през следващите от три до пет дни. Д-р Медина допълни, че основните жизнени показатели на княз Кардам са стабилизирани.

46-годишният Кардам, най-големият син на бившия български премиер Симеон Сакскобургготски, получи тежки травми вследствие на удар с колата в дърво на магистрала край Мадрид. След това колата се е преобърнала по покрив. Съпругата на Кардам, испанската аристократка Мириам Унгриа, бе откарана в друга болница „Ла Пас” в Северен Мадрид, но тя е с по-леки травми от своя съпруг.

Инцидентът е сред водещите новини на всички испански медии. Според различни съобщения на местните медии има реална опасност и двете ръце на княза да бъдат ампутирани.

Княз Кардам е роден на 2 декември 1962 година в Мадрид. Той е княз Търновски и като първороден син на цар Симеон II и законната му съпруга Маргарита, би могъл да предяви претенции за престолонаследник и глава на българската царска фамилия.

Князът завършва философия и международна икономика в университета “Кларк” в САЩ. Получава степен по селскостопанска икономика; специализира агроиндустрия и хидромелиорации в американския университет “Пен” в Пенсилвания. Започва работа в Буенос Айрес (1989 г.) в многонационалната агропромишлена компания “Фаунтинхед груп”. Живее и работи в САЩ като аграрикономист в компанията GIC, Вирджиния. Става търговски директор на телекомуникационна компания “Телефония мовилес интерконтинентал”, генерален директор на проекти UMTS.