/ БГНЕС, архив
Китайският луноход „Юйту-2“, който е съставна част от кацналия на 3 януари на обратната страна на Луната апарат „Чанъе-4“, за 7 месеца работа на естествения спътник на Земята измина 271 м, предаде ТАСС.Юйту-2 остави първи следи на обратната страна на Луната

Автоматичният спускаем модул „Чанъе-4“ и луноходът „Юйту-2“ преминаха в спящ режим след приключването на поредния лунен ден, който е с продължителност около 14 земни денонощия.Синхуа отбелязва, че денем луноходът се придвижвал по зададения маршрут, изпълнявал задачи, свързани със сондиране на местността, изследвал структурата на грунта и местното ниво на излъчваната от звездите неутронна радиация. В съобщението се казва, че „Чанъе-4“ и „Юйту-2“ са в нормален работен режим. Луноходът ще продължи да изпълнява функциите си след приключването на лунната нощ след 14 земни денонощия.

Месец май китайският луноход „Юйту-2” възобнови работаАпаратът „Чанъе-4“ бе изстрелян от космодрума Сичан в югозападната китайска провинция Съчуан на 8 декември м.г. Основната част на проекта „Чанъе-4“ е свързана с изследване на обратната страна на естествения спътник на Земята.На 3 януари апаратът успешно кацна на Луната и малко по-късно изпрати първата снимка на повърхността на обратната й страна от близко разстояние.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА