Китайският роувър луноход "Юйту-2"
Китайският роувър луноход "Юйту-2" / БГНЕС
Китайският роувър луноход "Юйту-2" - в превод "Нефритен заек-2" - остави първи следи върху меката лунна повърхност 12 часа след кацането си с китайския космически апарат "Чанъе-4", предаде Асошиейтед прес.

Китайската космическа агенция показа снимки как роувърът излиза от космическия апарат и започва да се движи. "Лунната повърхност е мека и движението по нея наподобява движение по сняг", каза Шън Чжънжун - конструктор на роувъра, пред китайската телевизия Си Си Ти Ви.

Китайски космически апарат кацна на обратната страна на Луната

Всъщност тъмната страна на Луната не е лишена от слънчева светлина, тя просто никога не се обръща към Земята. Далечната страна на Луната е изследвана само от орбита и "Юйту-2" е първият роувър, който изучава тази област директно.
Изследването ще спомогне за придобиване на нови данни за ранните дни на Слънчевата система и за раждането на първите звезди във Вселената.

Шестте колела на роувъра имат собствено задвижване, така че той може да продължи да работи, дори ако едното от колелата му се повреди.
Максималната скорост на роувъра е 200 м/час. Той може да изкачва стръмнини с наклон 20 градуса и да преодолява препятствия с височина 20 см.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА