Китай разработва нов бомбардировач с голям обсег
Китай разработва нов бомбардировач с голям обсег / Thinkstock/Getty Images

Китай разработва нов бомбардировач с голям обсег, заяви началникът на китайските военновъздушни сили пред местни държавни медии, предаде Ройтерс. Китай вече подобри способностите си да нанася удари по цели далеч от неговата територия и ще продължи да прави подобрения и за в бъдеще, посочи началникът на военната авиация на Пекин Ма Сяотян, цитиран от вестник "Глобал таймс", по време на деня на отворените врати във ВВС.

"В момента разработваме ново поколение бомбардировач, ще го видите след време", каза още Ма, без да навлиза в подробности.

Китай се доближи до мечтата си за могъща армия

Китай засилва изследванията на модерна и нова военна техника, включително подводници, самолетоносачи и противоспътникови ракети. Това предизвика сериозно безпокойство както в региона, така и във Вашингтон на фона на възприетия от Китай по-силов подход в териториалните спорове на места като Южнокитайско море, отбелязва Ройтерс.
ВВС на Китай, които години наред разчитаха на огромно количество китайски копия на руски самолети, сега разработват свои изтребители стелт. През юли те въведоха на въоръжение нов голям транспортен самолет, родна разработка.

Ма заяви още, че ВВС са навлезли в период на "трансформация", в който те ще променят фокуса от количеството към качеството.

Източник: БТА