Китай се доближи до мечтата си за могъща армия
Китай се доближи до мечтата си за могъща армия / снимка: Guliver/Getty Images

Китай обяви днес структурни промени в своите въоръжени сили, които президентът Си Цзинпин определи като „важно стратегическо решение за реализиране на китайската мечта за могъща армия".

Неотдавна президентът заяви, че иска да направи китайската армия по-ефикасна, като намали числеността й с 300 000 души - до 2 милиона, и засили контрола на комунистическата партия върху нея.

Обявените днес промени се отнасят до създаването на три нови подразделения: едно, отговарящо за контрола над арсенала стратегически ракети, генерално командване на сухопътните сили и подразделение за подкрепа на бойните части, предава Синхуа.

Министерството на отбраната подчертава, че създаването на подразделение специално за ядрените сили не означава промяна на стратегическата политика на Китай, а обикновена реорганизация.

Преди два дни Пекин съобщи, че строи втори самолетоносач. Това става в момент, когато между Китай и съседите му има териториален спор за множество острови.

Според анализатор, цитиран от АФП, обявената реорганизация цели да засили бойната мощ на цялата армия: „Дълго време Китай нямаше интереси в чужбина и флотът, ВВС и стратегическите сили бяха относително слаби в сравнение със сухопътните сили. За да догони американските и европейските сили, Китай трябва да повиши равнището на модернизация и бойната мощ на своята армия", изтъква професорът по политически науки и право в Шанхайския университет Ни Лесюн.

Източник: БГНЕС