Китай отбеляза 20-ата годишнина от репресиите на площад „Тянанмън
Китай отбеляза 20-ата годишнина от репресиите на площад „Тянанмън / снимка: БГНЕС

Драконовски мерки за сигурност, медийно затишие и никакви церемонии - така Китай отбеляза 20-ата годишнина от репресиите на площад „Тянанмън". Преди 20 години, в нощта на 3 срещу 4 юни, площадът, превърнал се в епицентър на 7-седмични протести, беше облян в кръв, когато силите за сигурност разпръснаха протестиращите. По официални данни бяха убити 241 души. По неофициални жертвите са хиляди. Много са участниците в протестите, които днес се намират в затвори.

Днес площадът беше под засилен контрол на силите за сигурност. Мерките за сигурност предвиждаха детектори на метални предмети в различните краища на площада, проверки на документите за самоличност, претърсване на чантите на хората, даже обръщане на джобовете.

Журналисти така и не можаха да отидат на площада, защото властите въведоха изискване за издаване на специално разрешение за това. На площада имаше само чужди туристи, както обикновено, но те не бяха откликнали на призива на китайски дисиденти в чужбина да носят бели дрехи в памет на кървавата баня отпреди 20 години, съобщава БТА. Лаконичния коментар на говорителя на китайското външно министерство Цин Ган за случилото се преди 20 години бе, че това е  "инцидент, по който правителството отдавна е произнесло присъдата си".
Възпоменателни церемонии имаше в цяла Азия. Най-близката до Китай беше тази в Хонконг, където 100 000 души, по данни на организаторите на събитието, и над 62 000, по данни на полицията, се събраха на бдение.