/ БТА
Казахстан изпитва трудности с обгрижването на десетки хиляди руснаци, които са напуснали родината си, след като Москва обяви военна мобилизация, съобщи Ройтерс, като цитира официални лица в страната.

Българка в Русия за мобилизацията: Страхът беше пиков в първия ден

Руски мъже, някои със семействата си, започнаха масово пресичат втората най-дълга сухопътна граница в света, след като президентът Путин издаде заповед за мобилизиране на запаса. Руснаците не се нуждаят от виза или паспорт за влизане в Казахстан. Достатъчно е само да представят руски документ за самоличност. Руският език също е широко разпространен в страната.

Правителството твърди, че почти 100 000 души са преминали границата след обявяването на мобилизация. Хотели и хостели са пълни, а наемите са скочили до небесата.

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, чиято администрация отказва да подкрепи това, което Русия нарича "специална военна операция" в Украйна, призова към търпение и толерантност.

Кредитна ваканция за мобилизираните руснаци

"За последните няколко дни тук пристигнаха много хора от Русия", каза той в реч във вторник. "Повечето от тях са били принудени да напуснат заради отчайващата ситуация".

"Ние трябва да се грижим за тях и да се осигури тяхната безопасност. Това е политически и хуманитарни въпрос", каза Токаев.

По думите му, правителството ще обсъди ситуацията с Москва.
Ройтерс