Повече от 200 хиляди руски граждани са пристигнали в Казахстан откак Кремъл обяви мобилизация на резервисти, които да прати да воюват в Украйна. Това съобщи днес казахстанкият вътрешен министър Марат Ахметжанов, цитиран от ДПА.

Той добави, че от 21 септември т.г. досега 147 хиляди руснаци са напуснали Казахстан, без да дава подробности.

"Вчера над 7000 руски граждани пристигнаха в Казахстан, а около 11 000 напуснаха", каза министърът. По думите му не се предвижда определянето на лимит за броя на пристигналите от Русия. Досега са подадени 68 заявления за придобиване на казахско гражданство, добави той.

Казахстан е една от най-популярните дестинации за руснаците, бягащи от мобилизацията

След различни неуспехи в своята започнала пред седем месеца инвазия в Украйна и отстъпления от окупирани територии Русия се надява да призове към 300 хиляди резервисти в подкрепа на своите може би недообучени, недокомплектовани и деморализирани въоръжени сили в Украйна. Но мярката се оказа непопулярна в Русия и много мъже предпочетоха да избягат от страната вместо да рискуват да бъдат мобилизирани. Има съобщения, че мнозина от получилите призовки никога не са били годни за военна служба, отбеляза ДПА.
БТА