/ БТА
Дълги опашки от руснаци, опитващи се не им връчат повиквателни да се бият в Украйна, продължиха да задръстват вчера  руските магистралите. Съобщава се, че Москва е създала наборни служби по границите, за да хваща някои от тях.

Граничещият с Грузия руски регион Северна Осетия обяви състояние на "повишена готовност" и каза, че е необходимо да се доставят храна, вода, временни подслони и други помощи за тези, които от дни стоят на опашка. Доброволци от грузинската страна на границата също са донесли вода, одеяла и други помощи.

Северна Осетия забрани влизането на много леки автомобили на нейна територия и създаде наборен център на граничния пункт Верхни Ларс, съобщиха руските информационни агенции. Някои медии пуснаха снимки на КПП-то, на които се вижда черен микробус с надпис "военкомат".

Екип на военните комисариати бе разположен и на финландската граница, съобщи независимото руско издание Медуза.

Десетки хиляди руснаци избягаха през седмицата, след като президентът Владимир Путин обяви мобилизация за подсилване на руските въоръжени сили, биещи се в Украйна. Въпреки че Путин заяви, че мобилизацията е "частична" и целта е да обхване около 300 000 мъже, преминали военна служба, много руснаци се опасяват, че тя ще е много по-широка и на произволен принцип. Има многобройни съобщения за мъже без военно обучение и на всякаква възраст, получили повиквателни.

Александър Камисенцев, напуснал дома си в Саратов и тръгнал за Грузия, описа каква е картината от руската страна на границата. "Всичко това е много страшно - сълзи, викове, огромен брой хора. Усеща се, че правителството не знае как да го организира. Изглежда, че искат да затворят границата, но в същото време се страхуват, че може да последват протести, и оставят хората да си тръгнат", заяви той пред АП. Той каза, че е решил да напусне страната в последния момент, "защото нито ще убивам моите украински братя, нито ще влизам в затвора“.

Вчера руснаците на границата ги посрещаха протестиращи, носещи грузински и украински знамена и плакати с надписи като "Русия убива". Гига Лемонджава от политическата партия "Дроа!", която организира протеста, заяви, че евакуираните застрашават сигурността и икономиката на Грузия.

Една от протестиращите, Елена Хощария, написа в : "Организирахме днес протест на границата, за да знаят идващите руснаци какво мислим за техния "руски свят".

Руснаците преминаваха границата с коли, велосипеди, мотоциклети и пеша. Според Яндекс мапс във вторник задръстването по пътя към Верхни Ларс, град близо до границата между Грузия и Северна Осетия, е било с дължина около 15 километра.

Министерството на вътрешните работи на Грузия съобщи, че над 53 000 руснаци са влезли в страната от миналата седмица.

Дълги опашки има и на границата с Казахстан, който прие повече от 98 000 руснаци през последната седмица.

Русия има сухопътни граници с 14 държави.
БТА