/ iStock/Getty Images
С необичаен ход в последния момент манхатънската зала "Карнеги Хол" изключи от програмата си за този уикенд известния руски диригент Валерий Гергиев, близък поддръжник на Владимир Путин, "поради последните събития в света", заяви говорител на престижната институция пред АФП.

Решението - което Карнеги и Виенската филхармония по-рано представиха в съвместно изявление, без да посочват точна причина - идва след инвазията на Русия в Украйна, която предизвика международно осъждане.

Очакваше се да има протестиращи по време на трите дългоочаквани изяви на руския маестро начело на Виенската филхармония в Ню Йорк.

Гергиев все още не се е изказал публично по отношение на войната в Украйна, но в миналото се е доказал като яростно лоялен към руския президент и е предизвиквал протести по време на предишни изпълнения в Ню Йорк, тъй като се е присъединявал към него по въпроси, включващи анексирането на Крим и закон, целящ да задуши активистите за правата на ЛГБТ в Русия.

Руският пианист Денис Мацуев - друг привърженик на Путин, който трябваше да свири с Виенската филхармония в петък - също отпадна от програмата на „Карнеги Хол”.

Според изявлението Яник Незет-Сегин ще заеме мястото на Гергиев, като ще дирижира концертите през уикенда, преди да постави "Дон Карлос" на Верди в понеделник в Метрополитън опера, на която е музикален директор.

Солистът на мястото на Мацуев за петъчната програма все още не е обявен.

"Карнеги Хол и Виенската филхармония са безкрайно благодарни на Яник Незе-Сегин за това, че се включи в тези представления в много кратък срок", се казва в изявлението.

Пътуващият по света като гост диригент Гергиев е подложен на натиск да се обяви срещу руската инвазия в Украйна и в Милано, където в момента дирижира "Дама Пика" на Чайковски в Teatro alla Scala.

Ако не го направи, "сътрудничеството ще приключи", цитират италиански медии кмета на Милано.
БГНЕС