Капитанът на „Коста Конкордия” купонясвал с две жени по време на инцидента
Капитанът на „Коста Конкордия” купонясвал с две жени по време на инцидента / Reuters

В момента на корабокрушението капитанът на круизния кораб "Коста Конкордия" Франческо Скетино бил в един от ресторантите на кораба в женска компания, съобщи в ефира на популярно предаване на италианския тв канал RaiTre един от пътниците на кораба.

Семейство Монда, които били на меден месец на борда на круизния кораб, в петък вечерта получили покана за вечеря в един от най-луксозните ресторанти на "Коста Конкордия". Малко след 21.00 часа се появил и капитанът с две жени - блондинка и брюнетка, разказва по телефона Монда. Според показанията на италианския турист по време на катастрофата, когато корабът попаднал на подводни скали, Скетино не е бил на мостика, а в ресторанта с жените.

"Капитанът избяга от кораба като обикновен пасажер. Той изостави на произвола на съдбата даже старци и инвалиди. На нас ни помагаха членове на екипажа, но сред тях нямаше нито един офицер. Ние с жена ми все още сме на този свят, но други загинаха", подчерта Монда.

При крушението на кораба на борда е имало 4229 души. До момента е потвърдена смъртта на 11, а около 20 души остават в неизвестност.

Италианската компания "Коста крочере", собственик на "Коста Конкордия", съобщи, че "се е свързала с всички пътници, станали част от печалния инцидент, за да се поинтересува как са се прибрали и дали са добре", предаде Франс прес.

В комюнике компанията съобщава, че е потвърдила изплащането на обезщетения и покриването на всички материални разходи, свързани с круиза. "Коста крочере" уведомява също, че е в контакт с всички пътници и организации, защитаващи интересите на потребителите, за да определи съответните обезщетения за претърпените неудобства, допълва тя. Корабособственикът отново изказва съболезнования за жертвите и изразява съпричастност с болката на близките.

В комюникето се изтъква, че компанията желае да запази доверието на клиентите си, които са "най-важният капитал, натрупан в течение на 60-годишното й съществуване", отбелязва ИТАР-ТАСС.

Над 70 пътници от "Конкордия" се включиха в предприета от италианската асоциация за защита на потребителите колективна акция срещу компанията, с цел да се осигури на всеки пасажер обезщетение от поне 10 000 евро. За подадени жалби срещу "Коста крочере" бе съобщено и от Франция, където понастоящем се създава сдружение на жертвите.