Канадският парламент прие закон за евтаназията
Канадският парламент прие закон за евтаназията / ThinkStock/Getty Images

Канадският парламент прие закон за евтаназията. Сенатът, който представлява горната камара на законодателната власт, одобри текстовете, които ще позволят извършването на противоречивата медицинска процедура в страната, съобщи телевизия Си Би Си, цитирана от ТАСС.

За да влезе в сила закона той трябва да бъде подписан от генерал-губернатора Дейвид Джонстън, който е официалният наместник на британската кралица Елизабет Втора - конституционният държавен глава на Канада.

Законопроектът очаквано беше обект на изключително много дебати. От него отпаднаха текстове, които позволяваха евтаназия на канадци със сериозни заболявания, чиято смърт все още не е сигурна.

Легализирането на евтаназията ще се отнася само за канадски граждани. Доброволно ще могат да прекратяват живота си с лекарска помощ само психично здрави хора, навършили 18 години, които страдат от неизлечима болест или имат наранявания, които неизбежно ще доведат до смърт.

През февруари 2015г. Върховният съд на Канада прие решение, което даде право на лекарите да помагат на пациенти с тежки и неизлечими заболявания доброволно да прекратяват живота си. Това решение отмени забраната на евтаназията, въведена в страната през 1993 г.

Съдебното позволение обаче трябваше да бъде подкрепено със закон, който ще бъде въведен от федералното правителство. Дотогава евтаназията остава нелегална в Канада. В момента медицинската процедура е позволена само в няколко страни като Холандия и Белгия, както и в някои щати на САЩ.

Източник: БГНЕС